Zoom Media News

Zoom Media News Category: Nieuwsbrief

Interview Metro

Posted on Wednesday, June 28th, 2017 by Abderrahim Ait Ben Moh
Interview over Zoom Media

Abderrahim Ait Ben Moh (roepnaam Ab) bouwde zijn eenmansbedrijfje uit tot één van de belangrijkste zoekmachines voor beeld en geluid in ons land.

Was je vroeger altijd al een ondernemend ventje?

Niet in de zin dat ik al heel jong een eigen bedrijf had. Wel ben ik vroeg begonnen met werken. Zo had ik op mijn elfde al een wijk waar ik tijdschriften verspreidde. Eigenlijk mocht dat helemaal nog niet, maar de baan stond op naam van mijn broer. Leiding geven aan een groep mensen zat er ook al vrij snel in. Toen ik 19 jaar was, werkte ik op de beddencentrale van het VU MC in Amsterdam, de plek waar alle bedden door een machine gaan om gedesinfecteerd te worden. Hier gaf ik leiding aan een weekeindploeg. Een mooie tijd, waarin ik leerde met verschillende karakters om te gaan en het beste uit mensen te halen.

Jouw bedrijf heet Zoom Media en dat begint met de klassieke anekdote op de zolderkamer toch?

Of beter gezegd op mijn slaapkamer, want daar is het inderdaad allemaal begonnen. Als jochie van 17 werkte ik bij een bedrijfje dat radio- en televisie-uitzendingen opnam en die content aan bedrijven verkocht. Dat gebeurde toen nog met ouderwetse VHS-banden. Uitzending Gemist bestond nog helemaal niet. Toen ik later afstudeerde, ging dat nog steeds op deze manier en dat was voor mij het teken om hier iets mee te gaan doen. Van mijn spaargeld kocht ik zes computers en vanaf dat moment ging ik op mijn slaapkamer elk tv-programma opnemen. Ik maakte zelf een archief en liet een website bouwen. Al snel hingen de eerste bedrijven aan de lijn met de vraag of ik content kon leveren. Daarvoor had ik een online portal opgezet, destijds nog heel vernieuwend.

Maar wat hebben we aan een Google voor beeld en geluid?

Als organisatie wil je graag de reputatie van je bedrijf in de gaten houden. Wat wordt er over jou, de producten, de mensen en stakeholders in de media geroepen? Wij leveren die informatie. Dan doen we onder andere voor de Europese Commissie, tal van grote bedrijven en diverse ministeries. Die peilen zo de stemming in de maatschappij over bepaalde beleidspunten en zien bijvoorbeeld hoe hun minister het er op radio en tv van afbrengt. Voor omroepen heeft het vooral een archieffunctie en is het handig om zo al hun ruwe data doorzoekbaar te maken. Verder kun je denken aan zogeheten recommendation systems voor adverteerders die met onze techniek campagnes beter kunnen laten aansluiten op content.

Hoe ver gaat jullie technologie? Is het alleen mensen herkennen of kun je ook de content duiden?

We herkennen mensen, spraak, objecten zoals logo’s en zelfs sentimenten in realtime. Dat gebeurt niet meer handmatig, maar met behulp van kunstmatige intelligentie. De software die daarvoor nodig is ontwikkelen we zelf. Zo leren we van onze computersystemen als een mens naar beeld en geluid te kijken. Daarnaast hebben we getraind personeel dat resultaten kan visualiseren en interpreteren. We werken bij Zoom Media nu met dertig medewerkers en breiden nog steeds uit. Zo had ik afgelopen vrijdag weer drie sollicitatiegesprekken in mijn agenda.

Betekent het uitbouwen van je bedrijf dat je hier nu dag en nacht mee bezig bent?

Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Hoe kunnen we klanten beter bedienen? Welke concepten kunnen we nog bedenken? Dat zijn vragen die je blijven achtervolgen. Maar dat vind ik niet erg hoor, het is in eerste instantie vooral heel leuk.

Je bent nog maar 33 jaar. Zie je jezelf als rolmodel?

Eigenlijk wil ik zo liever niet gezien worden. Als ik jonge mensen kan helpen, zal ik dat zeker niet nalaten maar tegelijkertijd besef ik dat er nog steeds veel aan mezelf te verbeteren valt. Ik ben niet zo van de borstklopperij.

Interview door John van Schagen (Metro)