“Bixby, schakel nu over naar Jinek op NPO1, en draai de was op 30 graden”

Posted on Wednesday, March 22nd, 2017 by Abderrahim Ait Ben Moh
Spraakherkenning en mediamonitoring

Gisteren werd bekend dat onze klant Samsung een spraakassistent toevoegt aan haar apparaten. In navolging van bijvoorbeeld Siri (Apple) en Assistant (Google) moet Bixby het leven van Samsung-gebruikers vergemakkelijken. Straks kun je thuis je wasmachine of televisie opdrachten geven. Cool!

A.I. een bedreiging of een zegen?

Al langere tijd wordt de discussie gevoerd of toegepaste kunstmatige intelligentie (A.I.) en robotisering, in bijvoorbeeld de zorg, een bedreiging of verrijking vormt. Voor enkele van onze klanten, UWV en vakbonden, volgen we deze discussie intensief. Tijdens de industriële revolutie werd mechanisatie als een bedreiging voor de traditionele nijverheid gezien. De industrialisatie zorgde voor een efficiëntieslag en welvaart, maar ook voor slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Gaan robotisering en A.I. opnieuw voor een uitholling van arbeidsomstandigheden zorgen? Verliezen door robotisering straks veel mensen hun baan? Ik denk het niet. Hoewel ik geen expert ben in arbeidsmarktvraagstukken, kan ik je alvast wel vertellen hoe A.I. voor added value zorgt binnen Zoom Media en mijn collega’s voor onze klanten waardevolle ‘human’ oplossingen bedenken en uitvoeren.

Wat doen de “big guys”?

Voor ons werk is het belangrijk om spraak en beeld te herkennen en te interpreteren. Het blijft voor computers onwijs moeilijk om de menselijke taal te begrijpen of na te bootsen. Even wat cijfers: IBM behaalt met hun spraakherkenningssoftware een Word Error Rate van 5,5% op gesproken tekst (ja echt!), dat betekent – heel kort door de bocht – dat van de 100 woorden er 5,5 niet worden verstaan.  Ter vergelijking; een gemiddelde persoon verstaat 6 woorden niet, ikzelf nog meer.

Wat IBM er niet bij zet is dat het hier gaat om ‘clear speech’ en niet om spraak in een overvolle tram of op straat. Elementen zoals crosstalk, muziek, dialecten en ‘slang’ zorgen voor hogere foutmarges en dus ook fouten in de interpretatie, onacceptabel voor de veeleisende klant. Google, Microsoft, IBM en ook bijvoorbeeld Nuance hebben allen hun eigen aanpak in de verdere ontwikkeling van spraakherkenning en het minimaliseren van foutmarges. Ieder natuurlijk met een eigen dataset, waardoor die scores niet heel goed te vergelijken zijn. Waar de één zich focust op een multi-linguïstisch model, probeert de ander vooral de betekenis af te leiden, dus niet alleen herkennen, maar ook interpreteren. Ik denk dat hier de komende 5 jaar enorme stappen in worden gemaakt. Hetzelfde gaat op voor het herkennen van beeld en tekst.

A.I. voor Zoom Media klanten

Waarom is dit relevant voor ons werk? Ik ben ervan overtuigd dat kunstmatige intelligentie geen bedreiging vormt. Wij zetten het in om onze klanten nog breder te informeren. Sterker nog, sinds wij twee jaar geleden zijn begonnen met experimenten, is ons team analisten verdubbeld. A.I. heeft ons meer werk opgeleverd, fijn! Wij kunnen met behulp van de Zoom Media speech-to-text software nu veel meer video en audio verwerken, in real-time. Onze klanten worden niet alleen completer geïnformeerd als het gaat om lineaire radio en televisie, maar ook op webstreams, IPTV en social media content. Onze analisten zorgen ervoor dat onze klanten geen last hebben van die foutmarge, door het uitfilteren van alle ruis en ze maken de berichtgeving begrijpelijk op een menselijke manier. Het mooiste van alles is nog, ons systeem leert zichzelf. Wil je weten hoe dat gaat? Vraag Bixby ‘Abderrahim Ait Ben Moh´ te bellen! Kijken of dat goed gaat.

Wil je meer weten over AI en Zoom Media? Neem contact op!

Nog een minuutje over? Bekijk de video voor wat (grappige) inspiratie.

Bron afbeelding