Meet the team: Siyu Guan

Posted on Monday, October 23rd, 2017 by Ronja Slierendrecht
data science trainee

Even voorstellen

Mijn naam is Siyu, ik zit momenteel in mijn tweede jaar van de master Applied Mathematics aan de TU Delft. Voor deze opleiding ben ik speciaal naar Nederland gekomen, tot nu toe ben ik erg blij met deze keuze!

In China heb ik de bachelor Information and Computing Science gevolgd. Naast mijn studie deed ik mee aan wedstrijden waarin Data Science en Artificial Intelligence (A.I.) centraal stonden. Ik vond dit zo leuk, dat ik heb besloten om me verder te specialiseren in A.I. en deep learning. Het gezegde ‘Work hard, play hard’ past bij me. In mijn vrije tijd luister ik graag naar muziek of speel ik drum. Het leukste aan mijn vakgebied vind ik het feit dat je wiskunde op een hele creatieve manier toepast. Het werken met zulke grote hoeveelheden data en de onbegrensde mogelijkheden van A.I. vragen om een creatieve aanpak.

Onderzoek

Tijdens mijn stageperiode bij Zoom Media ben ik bezig met Natural Language Processing (NLP), door allerlei toepassingen van spraakherkenning te onderzoeken. Ik bouw een Nederlands taalmodel dat aan de hand van woordcombinaties in het verleden, toekomstige woorden in een zin kan voorspellen. Ik train het model met een Nederlandse dataset en experimenteer met verschillende parameters om uiteindelijk het beste resultaat te bereiken. Zoom Media maakt gebruik van de Human Feedback Loop, dat zorgt ervoor dat de systemen voortdurend beter worden gemaakt. Dit in combinatie met deep learning en NLP heeft -volgens mij- enorm veel potentie.

De toekomst

Mijn onderzoek draait om perplexity: hiermee meet je hoe goed een waarschijnlijkheidsverdeling of -model een sample voorspelt. Een lage perplexity geeft aan dat het model goed in staat is om het volgende woord in een zin te voorspellen. Ik experimenteer met verschillende parameters, waarbij een kleine verandering al kan leiden tot een andere prestatie van het model. Ik ben voortdurend nieuwe dingen aan het testen, het feit dat Zoom Media mijn resultaten ook direct gebruikt zorgt voor een extra motivatie. Ik denk dat we A.I. in de toekomst op elk vlak van ons leven terug gaan zien. Het biedt enorm veel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan het foutloos opereren van mensen, het uit handen nemen van gevaarlijk werk en ga zo maar door. Ik zie A.I. uitsluitend als een positieve ontwikkeling waaraan alle mensen wat kunnen hebben.

wil je meer weten over de onderzoeksprojecten die we doen?

Stuur een mailtje naar ronja@zoom-media.nl dan plannen we een afspraak in.