Het belang van open source

Posted on Tuesday, June 13th, 2017 by Ronja Slierendrecht
Open source zorgt voor een doorbraak

Bijna iedereen gebruikt software die op basis van open source data is gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan jouw telefoon met iOS. Open source is een ‘standaard’ geworden en dat heeft ervoor gezorgd dat innovatie toegankelijk is geworden.

Iedereen kan aan de slag met open source, het alleenrecht op innovatie voor bedrijven of individuen met een budget is doorbroken. Door open source broncode is Zoom Media in staat geweest al in de beginfase van het bedrijf software te gaan bouwen.

Wat is open source?

Open source software wordt vaak als synoniem voor ‘gratis software’ gezien, zonde want het is nog zoveel meer. Open source is software waarvan de broncode openbaar is gemaakt. Hierdoor is de code ook aan te passen, uit te breiden of af te takken. Iedereen kan en mag de software kopiëren en verspreiden zonder daar iets voor terug te doen.

De open source bestaat uit de broncode, je kunt het zien als de bouwstenen van de software. Het is een soort gebruiksaanwijzing die de gebruiker zelf kan aanpassen naar het resultaat dat hij/zij wenst. Eén broncode biedt dus talloze mogelijkheden om verschillende ‘producten’ mee te maken.

Iedereen met een goed idee kan ermee aan de slag, en dat zorgt voor ontwikkeling, innovatie en vooruitgang. Sociale netwerken, Linux, delen van IOS en software in de monitoringbranche zoals gezicht- en logo-herkenning zijn allen gebaseerd op open source.

Eenheidsworst?

Sceptici zeggen vaak dat de exclusiviteit van ontwikkelingen hierdoor verleden tijd is en dat de diversiteit afneemt doordat iedereen toegang heeft tot dezelfde broncode. Toch denken wij dat dit niet zo snel gaat gebeuren. De open source broncode is slechts een raamwerk waaraan ieder bedrijf of individu zijn eigen invulling geeft. Daarnaast zien we in de monitoringbranche een ontwikkeling waarin we van meer data naar relevante data gaan. Hierin is de inzet van software cruciaal; op welke manier gebruik je de software zodat je het optimale resultaat voor de klant kunt filteren? Broncode of sofware an sich lost niks op, de ‘kunst’ zit in de juiste toepassing ervan.

We zijn benieuwd hoe jij denkt over open source; zie je het als een bedreiging of een zegen? We horen het graag! Stuur een mailtje dan nodigen we je uit voor een kopje koffie op kantoor.