Hoe creëer je smart data?

Posted on Thursday, August 3rd, 2017 by Abderrahim Ait Ben Moh
Big data

Als communicatieadviseur van Shell ben je niet onder de indruk van de zoveelste (online) mention van Shell, maar als het om tv-coverage gaat vanwege de brand in Pernis, dan wil je dat natuurlijk wél direct weten. Zelfs als de merknaam Shell niet expliciet wordt genoemd.

Dit is een voorbeeld van hoe je data ‘actionable’ maakt. Want; het creëren van data uit AV-content is niet moeilijk, het creëren van smart data wel. De uitdaging zit hem in het juist interpreteren en visualiseren van relevante data, zodat het daadwerkelijk relevant is voor de klant. Daar zorgen onze analisten voor. Zij worden getraind in hoe om te gaan met de data, zodat de gebruiker van onze tools daar meteen wat mee kan. Data uit AV-content dienen namelijk voor iedere gebruiker een ander doel. We zijn voortdurend bezig om de juiste zoekvragen te formuleren, onderwerpen uit te diepen en mee te denken met onze klanten, we zien onszelf dan ook niet als ‘data-supplier’ maar als kennispartner.

Veel van onze klanten vragen me de laatste tijd hoe het ons lukt om zo snel nieuwe dingen te ontwikkelen en toe te voegen aan onze dienstverlening. Wie de nieuwsbrieven van de afgelopen paar maanden heeft ontvangen en events binnen ons vakgebied heeft bezocht, heeft kunnen zien dat we nu ook A.I.-oplossingen aanbieden. Daarbij moet je denken aan oplossingen als: speaker-ID, gezichtsherkenning en logoherkenning die we toepassen op AV-content en waarmee we organisaties helpen om eigen content doorzoekbaar te maken en te analyseren.

Deze innovaties komen natuurlijk niet ‘out-of-the-blue’. Al sinds 2012 hebben wij de keuze gemaakt om meer RTV-content te monitoren. De schaalbaarheid van onze dienstverlening was voor monitoring nog wel een issue. Toen we succesvol spraakherkenning konden toepassen, werd het mogelijk om veel meer content (regio-, muziekzenders en online video en podcasts) te monitoren. Al gauw kwam vanuit onze gebruikers de vraag of we hetzelfde kunnen doen met logo’s en gezichten. Hier hebben we de afgelopen paar maanden hard aan gewerkt en nu hebben we het succesvol geïmplementeerd in onze tools, maar daar houdt het niet op. Onze software is de core geworden van onze dienstverlening, maar ons team bestaat uit onmisbare schakels om de techniek succesvol toe te passen ten behoeve van onze klanten.

Als je wilt weten welke ontwikkelingen je binnenkort kunt verwachten, laat dan een berichtje achter want we delen het graag!